Световната икономика е в "опасна зона" на криза. Това предупреди ръководителят на Международния валутен фонд - Кристин Лагард. По думите й, голяма опасност има за страните в Централна и Източна Европа - регион, в който попада и България.

Възможността от повторение на кризата от 30-те години е реална. Това обяви Кристин Лагард на специална пресконференция. Смята се, че очакваната рецесия в Европа ще бъде компенсирана от новоизгряващите суперсили.

Проблеми обаче се задават за държавите в Азия и в страните от бившия соцлагер. Единственият вариант за изход от зоната на здрача е решаване на кризата в еврозоната, смята Лагард.

Признаци за бързи решения от Брюксел обаче няма. Финансовите министри от Евросъюза се споразумяха за въвеждане на новите норми за финансова дисциплина в  еврозоната със санкции за тези, които не се справят с критериите за стабилност.

Позицията на България по темата за момента е предпазлива. Страната ни ще подпише пакта за стабилност, но ще изчака финалната версия на споразумението в петък, за да прецени дали да ще го приеме изцяло или частично. Това поясни българският финансов министър Симеон Дянков.

Новият гаранционен фонд ще разполага с до 500 милиарда евро и ще предлага финансова помощ на страните, които спазват бюджетна дисциплина. Обсъдените днес мерки обаче са поглед в бъдещето, а не в настоящето.

Според Шарл Далара, бъдещето на Гърция, не само в икономически, но също в социален и политически план е заложено на карта. Но Далара каза, че стабилността на Европа като цяло също е заложена на карта.

Сделка за отписването на гръцкия дълг няма, а европейската помощ за Атина беше замразена. Еврокомисията отправи предупреждения към Унгария и Испания за спазване на финансова дисциплина, докато времето за решения изтича.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фики представя “Беше обич” на 30 април

Илия Атанасов вече го има в Интернет пространството и е разпостранен на всякъде ..